Sunday, December 26, 2010

Sahabat,,sahabat,,,sahabat,,,:)

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah,Maha Pengasih

Assalamualaikum,,,,

Syukur ke hadrat ILAHI coz dpt gak cretkn blog buat pertama kalinya,,,,hepynyaa rasa,,,huhuhu coz dpt jgak cntribte kt sahabat 6 alam n suma,,,,btw saya niey bknlah org brjwa sstera,,,xpndai la tlis ayt bnga2,,, x mcm shabat 5 alam lgi,,,,dpa suma mmang jwa sastera,,,,cayalah tambah2 lgi si ummul n kayun,,,,huhuhuhu mmang brjwa sastera.ok,,, blog first niey sya nk tlis psal shabat,,, mmandangkn blog niey blog sahabat kn? insyaALLAH sahabat di dunia dan AKHIRAT,,,,,amin,,,,:) sahabat,,,sahabat,,,sahabat,,,

APA ITU SAHABAT??

Klaw kta tnya owang ap itu sahabat,,,msti sbhgian bsar akn ckap,,,,sahabat itu owang yg syang kt kta,org yg paham kta,org yg sntiasa hdir saat kta ssah,mau kngsi ska dka,org yg mau dgr kluh kesah kta,org yg mau brshbat dgn kta ap adanya,yg mndkat saat sluruh dnia mnjauh,dan byk lgi,,,:)

Pngrtian itu sdah tntu kta slalu dgar dri kbyakn owg,,nmun thukah anda,pngrtian shabat xlah seegois 2,,taw psal ap sya ckap cm2,,,coz evrythg pngrtian 2 trpsat kt diri kta shj,,iaitu utk kta.

Bru2 niey saya trbca stu artikel psal sahabat,snggh trsntuh hatiku,,:) apabla sorang hmba ALLAH 2 mmbri pngrtian sahabat bgi sdut pndangannya,,,nk taw ap?? dya ckap "SAHABAT ADALAH ORANG YANG DMNA SAYA MERASA SENANG KALAU DAPAT MMBRI SESUATU KEPADANYA".Itulah prtama kali saya bca dri artikel pngrtian sahabat yg tulus dan x seegois.Oleh itu saya wt rmusan sndiri hahaha :P mngkin lbih tpat pngrtian sahabat niey,,,ngee2

"Orang yg kta syg,,,:) orang yg slalu ingin kta doakn,,,:) orang yg ingin kta pahami lbih dalam,,,:) orang yg ingin kta bgi snang ktk kta snang,,,,:) dan tidak ingin kta bbani ktk ssah,,,:) dan mnakala ia ksepian dan mrasa jauh drinya,,,mka kta ktakn: Sahabatku,,,sungguh sluruh dnia x prnah mnjauh drimu,,jstru ktalah yg mnjauh dri mreka,mrilah kta smbut mereka,mri dgr impian dan cta2 mereka,smbutlah tawa mereka,kesatkn tgis mreka,kerana itu adalah cnta,,,:) he9

Prnah Rasulullah S.A.W dtnya oleh para sahabat,"apakah ciri2 sorg manusia yg bleyh djdikn
'TEMAN BAIK"? Baginda mnjawab,"Dia adalah tman yg sma2 mmbntu ktaktika kta mngingati ALLAH S.W.T & dia jgalah yg mmbri pringatan kpd kta ktika kta alpa & lalai mngingati-NYA".

Diharapkn kta suma dpat mnjadi sahabat sperti yg sya nyatakn tdi,,,AMIN,,,:) mrilah kta brsahabat kerana ALLAH,,,:) hurm rasanya stakat niey ja yg dpat saya tlis n kngsi ngan suma,,huhuhu,,,hrap saya dpat kngsi lgi ngan suma utk next blog,btw life saya agak busy,,,so xleh laa slaloo mngupdte blog niey,,,besala life as studnt byk keja kna wat kn,,,huhuhu...ok papai suma,,,,:) assalamualaikum...

WASSALAM :)

Thursday, December 23, 2010

TESL di Institut Pendidikan Guru

kHeee..bahagia rasa hati aku baca khabar drpd kawan-kawan tersayang sekalian gitu...Haha...Yalah apa lagi yang boleh aku katakan selain daripada RINDU!

Dan tahniah kat Alin ngan Huda! Yay! Depa dah start menulis la kat blog ni...hehehehe...Bila Ainn pulak?

Tapi bak kata Iqah, dalam mengekspresikan rindu tu pun kita ada tujuan lain juga. Yalah untuk menjadi rujukan buat junior-junior jugak kan. Okay lah..Oleh itu aku nak bagi pengenalan sikit pasal kursus yang aku ikuti sekarang ni ya.

Aku merupakan salah seorang pelajar yang mengikuti kursus perguruan lepasan SPM. Kalau nak mohon, kena beli nombor pin kat BSN dan isi kat laman webnya lah ya. Nanti adalah keluar iklannya. Eh, aku pun taktau lah ada iklan ke tidak. Haha..Serius aku pun tak tahu bagaimana sebenarnya. Tup tup mak cik aku yang belikan nombor pin. Hoyay!

Hahahaha...Akulah salah seorang manusia yang tak mau jadi cikgu dulu tapi once you gagahkan diri untuk masuk, masa tu you akan bersyukur sebab tuhan tunjukkan satu keindahan yang tersembunyi selama ni. (bagi diri aku la)

Okaylah, program yang aku ikuti ni namanya program persediaan pelajar ijazah sepanjang masa (PPISMP). Program ini akan dijalani selama satu tahun setengah. Selalunya ambilan bulan Jun.

Lepastu, kalau lulus dengan jayanya, aku akan menjalani program pelajar ijazah sepanjang masa pulak(PISMP) selama empat tahun.

Bagi kursus yang aku ambil, iaitu B.ed TESL. Sukatannya berbeza sedikit. Sepanjang semester pertama tiada peperiksaan. Manakala semester kedua pun tiada, tetapi akan digantikan dengan mock examination. Ala, macam kita mock interview dulu kot. Haha. Jadi pada semester ketiga barulah aku akan menjalani peperiksaan.

Mengenai pembahagian subjek yang perlu diambil pula, setahu aku subjek utama ada empat. Kalau untuk TESL :


  1. English Studies- lebih kurang literature
  2. Language Description - ala-ala grammar
  3. Language Development - merangkumi semua jugaklah, cara sebut semua, cara tulis suma tuh
  4. Social Studies - kajian sosial, pasal hidup, budaya suma tuh
Dan ada lagilah subjek-subjek lain juga seperti

  1. Basic Mathematics - basics ja, mcm guna iq byk 
  2. Pendidikan Islam
  3. Emotional Intelligence
  4. Study Skill
  5. Thinking Skill
  6. GERKO (gerak kokurikulum) - sem 1 buat sukan dan rekreasi, jungle trekking, camping suma tuh
Yang ni untuk semester satu la, yang semester dua aku tak tau la lagi, nanti aku update noh.



Oh ya, untuk pengambilan sekarang ni, semua sekolah rendah. Sebab dalam RMK-10 ada sebut kan dalam bidang pendidikan nak pastikan 50% guru-guru sekolah rendah berijazah.

Kontrak mengajar sebelum nak pi buat kerja lain 5 tahun kot dia tulis. Tapi ada lecturer kata 3 tahun pun okay kalau kita ni cemerlang. Yalah, kalau nak mengaji tinggi lagi, KPM akan taja guru-guru ni. Bagi dapat 4 flat, buleh haih.

Oh, walau kata tak dak exam pun kan lagi untuk sem 1 dan sem 2 ni. Tapi, assignment banyak. Dan bila pelajar-pelajar IPG mengadu kata assignment banyak, MEMANG....memang banyak. Kadang-kadang rasa tak cukup masa ja. Tapi, sebenarnya kalau pandai bahagi masa buat elok-elok memang boleh la mengelakkan diri daripada stay-up sampai 4-5 pagi tu. You tau dak kalau selalu stay up nanti kepala naik banyak kelemumur..Hmmm...

Bila masuk IPG, kita bercampur dengan banyak kaum-kaum lain. Yalah, kalau kat sekolah kan tak jumpak kan dulu. Seronok. Dapat rasa keharmonian penduduk berbilang kaum di Malaysia. Secara tak langsung semua tu buat kita rasa bertuah jadi rakyat Malaysia. Huhu

Tapi untuk TESL sekarang ni, penghantaran pelajar ke luar negara tu ditangguhkan dulu. Takpalah kan, 5 tahun setengah kat IPG pun okay ja. Kalau ada rezeki, depa hantar la kita. Heee^^

LA TAHZAN SAHABATKU

KENAPA AKU DIUJI???
"apakah mnusia mgira bhw mreka dbiarkan saja mgatakan: "kami tlh briman," sdgkan mreka tdk diuji? dan ssungguhnya Kami tlh mguji org2 yg trdahulu sblm mreka, maka ssungguhnya Allah mgetahui org2 yg bnar dan ssungguhnya Dia mgetahui org2 yg dusta..."
surah al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TDK DPT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN???
"Boleh jd kamu mbenci ssuatu pdahal ia amat baik bgimu, dan boleh jadi pula kamu myukai ssuatu pdahal ia amat bruk bgimu, Allah mgetahui sdg kamu tdk mgetahui..."
surah al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI???
"Allah tdk mbebani sseorg itu mlainkan ssuai dgn kesanggupannya"
surah al-Baqarah ayat 286

RASA KCEWA???
"Janganlh kmu brsikap lmah,dan jgn pula kamu brsedih hati, pdahal kmulah org2 yg pling tggi drjatnya,jika kmu org2 yg briman..."
surah al-Imran ayat 139

KPD SIAPA HRUS AKU MGADU???
"Dan mintalah prtolongan (kpd Allah) dgn jln sbar dan mgerjakan solat; dan ssungguhnya solat itu amtlah brat kcuali kpd org2 yg khusyuk"
surah al-Baqarah ayat 45

BGAIMANA HRUS AKU MGHADAPINYA???
'Whai org2 yg briman! Brsbarlah kmu (mghadapi sgala ksukaran dlm mngerjakan prkara2 yg brkebajikan) dan kuatknlah ksabaran kmu lbih drp ksabaran msuh,di mdan prjuangan,dan brsedialh (dgn kkuatan prtahann di daerah2 smpadan) srta brtqwalah kmu kpd Allah supya kmu brjaya (mncpai kmenangan)..."
surah Ali'Imran ayat 200

APA YG AKU DPT DRP SMUA INI???
"Ssungguhnya Allah tlh mbeli dr org2 mukmin, diri dan hrta mreka dgn mberikan syurga utk mreka..."
surah at-Taubah ayat 111

KPD SIAPA AKU BRHARAP???
"Ckuplah Allah bgiku,tdk ada Tuhan slain dr-Nya. Hanya kpd-Nya aku brtawakal..."
surah at-Taubah ayat 129

AKU TDK DPT BRTAHAN!!!
"...dan jgnlah kmu brputus asa dr rhmat Allah. ssungguhnya tiada brputus asa dr rhmat Allah mlainkan kaum yg kafir..."
surah Yusof ayat 87

sekilas menulis

sowi kawan2. baru contribute 1 post je utk 6 alam. termasuk yg ni, jadi 2. hoho..
bukan apa, subjek2 sem 2 sgt2 la susah. serius cakap. klo kata add math tu susa, math dkat sini 4 kali ganda susahnya. I kena pulun u..~terasa gedik bila cakap I U...hoho~

nak on9 un sekejap-kejap je.

 x tawu nk decide pilih apa utk fakulti nnti. I chose dis 4.

1. actuari
2. kejuruteraan bioperubatan
3. math
4. pharmacy

tp, yg pharmacy tu rsa perlu direject sbb BIO x berapa ok. A yg x gemilang.
anyway, happy studying kwn2.. jemput2 dtg UM..

tata...salam sayang semua...
=D

Wednesday, December 22, 2010

perjuangan seorang ummul

assalamualaikum...akhirnya stelah sekian lama berusaha dpt jugak contribute dlm blog nh..mklumlah org ya 'celik IT' nih he2..kawan2 jom sama2 mngimarahkn blog nh ha3 (tgh smgt brkobar kobar nh)...

Monday, December 20, 2010

orang asli..





aku tujukan khas entri ni untuk alin, ainn,dan ummul..kepada kayun dan syafiah..hnya aku tujukan untuk membaca dgan pnuh feeling..

ummul : kami ada hnset..

pidot: hah? henpon menan ka..

ummul: dak la..hat btoi..esok kami bwk mai..

pidot: oo..aku xpa..tp kalo ampa kna ngan cikgu aku x jamin<-- sebab dy pgawas

ummul dan kami: xpa aih..cgu x rmpas aih..

keesokannya..

ummul: sat nak bwk kluaq henpon tu

pidot n the geng: [muka cuak mcm kna pnampaq ngan cgu amer,muka x pcaya..huh!]

ummul: ni dy..

kami: hiks3...

pidot: CEYHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH..


ok, ummul bawak kluaq botoi ayaq bntuk henpon wrna biru untuk buat drama english week rumah othman..dan si pengawas tingkatan 4 tkena dgan budak2 tgkatan 2..huhu

scene 2,

sbelum lakonan dmulakan..pkai bju kurung ngan kain batik..dsebabkan role sbagai org asli, maka kain batik dipakai seperti memakai sampin yakni baju kurung tuck in ke dalam kain batik[sila gunakan teknik imaginasi berkesan]..besa la, skola kami kan faymes dgn tuck in nyer..

lepaih redy dh, oh telupa! bedak sjuk xpkai lagi..hahhaa
sebab2 bedak sejuk sangat penting:

- kami kna menari tarian orang ashli..
- kami kna pkai bju mcm org ashli
- kami kna dok btinggung mcm org asli
-kami kna blakon jadi org ashli..

sebab utama:
kami nak tutup muka kami supaya pnonton xknai kami..sbb kami taw depa nk kata lagu ni,'huh, huduh sgguh org asli tu,anak sapa la tu'..ohho..tamao2..

smbung crita, kami pown pakat pulown tempek bedak sejuk setebal mungkin<-- dah jdi opera cina dh..dgan harapan org pnonton x cam kami..


tgah2 dok btinggung sambey buat muka blur melangut2 tgok pidot kna ligan ngan orang asli berjantina lelaki..
aku: ainn, awat bdak sjuk ang jd panaih ni..

huda: wei, sguh, panaih muka aku..

alin: ........panaih

ainn: hehehhehe...

sebenar2nya, bedak 'sejuk' ainn tu dh ditambah dengan herba apa tah..sbb tu jd panaih..

bayangkan kepanasan muka aku masa tu dengan ketebalan bedak sejuk yg mngalahkan opera cina..huhu..hbeh ja shootimg..aiceyh!..truih kami p basuh muka..habaq ang satu2nya bedak sejuk yg PANAS di dunia aku pnah jumpak..dan setiap kali aku trengat bnda ni, aku jd. 'ikah,awat ang giat sgt dok jd pelakon?'..




Saturday, December 18, 2010

ima no seikatsu

yatta!!.
jd plik sbb tba2 tulis blog....
ni la kluaran prtma aku...(dok byg org tpuk tgn)...pejam celik..dah 8bln aku dok sini...(bila aku ckp sini...it means IBT...). roomate aku still xcaya kta kmi dah 8bln dok skali..(kna katok kan roomate cni??) majiwa....dok sni mmg penat...kls dri pgi smpai ptg..mlm plak kna bwat shukudai...taihen2..
dah la bus mai kutip kmi smua pkoi 8...klo lmbt...hem..phm2 ja la...da penah aku lmbt hari exam...seb bek 2,3 min sblom mula...msok ikot pntu blkg,tunduk2 mcm pncuri ja...hehe, seb bek tmpat aku blkg gak....huhu...klo dlu soukyuu(mcm level awal la..)..skang da msok chiukyuu (level prtnghan kot..) lgi la brtambah tahap kesusahan... tulisan kanji jd smkn complex skang..
hari2 da test..salah 2, kna moichido(retest)...klo shari 1 character xpa la(kot)..tp klo 10 character kanji sehari...huh, darab la ngn msa aku dok sini...tu pon xhbes lg...huh, hati kna suci ni, bwu leh sng igt kan?..(mak aku psan, jgn tinggal bca quran....klo hafal lg bagus, bg otak sng igt...xmkn sppliment pon pa..)ok smbg blek, sensei aku suma org jpun,,.nk komunikasi ngn depa ofkos la gna nihonggo... depa mmg xfhm bhsa lain... stkt ni ok la klo nk ckp ngn depa...klo xreti sgt, buat gaya ja...body language...ahaks...
rsa mcm dah byk tulis...(bgga ngn dri aku)...byk lagi nk cta...pahit manis dok kat sini...
ckop kot untuk kli ni....1st post...ngee...

また 面白い話を書きたい....



Wednesday, December 15, 2010

Di Mana Kan Ku Cari Ganti?

Aku rasa mcm nak buat akaun satu lagi..Hihi..Untuk jadi penulis kat blog ni..Bukan apa, aku rasa senang sikit. Haha. Tak tau la celah mana yang aku rasa senang tu. Bila ada dua akaun baru aku boleh tumpukan perhatian. Senang aku nak pi melawat kawan-kawan lain sama (especially blogger yang tinggal jejak kat sini). Bila aku guna satu ja, aku rasa serabut. Dan nanti orang tu pun keliru gak. Nanti you all anggap blog 6alam macam tak hidup pulak kan. Hehe. Nanti kami kena buat banyak lagi untuk blog ni. Kena bubuh isi-isi yang membantu.

Yalah, berbalik kepada tujuan asal macam Iqah kata selain merakamkan kenangan persahabatan blog ini juga berperanan untuk memberi manfaat buat orang lain juga. Yalah, takkan nak buat benda yang sia-sia kan. Moga-moga semuanya akan membawa faedah kepada orang lain juga. Lagi bagus begitu. Tapi walau we all ada 6 orang, maybe tak semua boleh update kan entry2 terbaru daripada setiap mereka. Life as a student. Memang busy kan. Jadi, tak mengapalah. Moga-moga suatu hari nanti, InsyaAllah ada juga hasil buah tangan daripada mereka. Kita doakan mereka semua berjaya la dalam exam2 tu nanti. Bukan mereka saja, aku sekali na. Haha..dan tak lupa juga you all sekali la. Kita doakanlah kebaikan kita bersama-sama. Berita gembira lagi senang nak dihebohkan daripada berita sedih kan...

Oh, betapa aku rindu zaman persekolahan. Maybe some just enjoyed their life better at college but help me why I can't?

Dan kerana itu jugak, hatiku sebal untuk memulakan hidup sebagai pelajar semester dua pulak. Mengapa aku tidak boleh gembira seperti mereka? Kerana di sana aku tiada lagi insan yang dapat menghidupkan hari aku seperti mereka berlima...Aku tak kisah andai mereka berjumpa pengganti atau seseorang yang lebih baik daripada aku..Itu adalah kurniaan kepada mereka. Cuma apa yang aku tahu, sehingga kini memang tuhan telah menetapkan hati aku supaya setia meletakkan mereka di sudut yang istimewa dalam hati aku.

Percayalah kamu, tiada pengganti diri kamu. Kamu sungguh istimewa. Layanan kamu, kata-kata kamu, falsafah kamu, pemikiran kamu..ahhh segalanya tentang kamulah.

Tapi aku tidak boleh terus bermuram. Aku harus bangkit. Cuma tinggal satu sahaja semangatku. Ya, ibu bapa dan keluarga. Dengan itu, aku gagahkah hati. Terus berdiri dan tersenyum agar aku dapat menghadiahkan kejayaan demi kejayaan buat mereka.

Kalau bukan aku yang bertekad mahu menggembirakan hati ini sendiri? Siapa lagi...

Aku sayang ampa walau aku taktau macamana nak tunjuk...

Friday, December 10, 2010

Alhamdulillah

Ok, blog enam alam telah memasuki fasa pertama..iaitu tersenarai dalam blog pilihan Malaysia anjuran Azman Roslan..

undian akan dibuat minggu depan.. dan
KAMI SANGAT2 MENGHARAP PEMBACA SEKALIAN VOTE UNTUK KAMI YA..

Pilihanraya tersebut akan dijalankan pada minggu depan..so, mgu depan tggu entri terbaru dari kami ya..no blog kami adalah 342..salin2. satgi lupa..hhehe..

sekian, selamat tidoq

Thursday, December 9, 2010

Nak buat apa lepas SPM?

Ya, kami sgt pasti ramai bekas2 pelajar tidak tahu untuk berbuat apa2 selepas SPM dan mungkin juga ada yang mempunyai bertimbun2 perancangan untuk menggunakan cuti yang panjang ini sebaiknya..Namun, untuk melaksanakannnya memerlukan pengorbanan dari segi masa, wang, dan juga tenaga.

aktiviti-aktiviti berfaedah sesuai dijalankan sepanjang cuti rehat yang pnjang ini:

1) pergilah makan angin setelah otak anda sudah kecut tidak berangin..seelok2nya pulau dan pantai sbb angin laut tu baguih utk kesihatan ya, adik2

2) bagi yang tidak berkemampuan utk mkn angin, [atas sbb2 penyakit yg xleh kna angin/kekangan wang ringgit/kekangan masa] boleh la berjoging setiap pagi..engat! jangan tidoq lepas subuh, nnt rezeki x masok..kalo lepas joging tu nk tidoq, xpa kot..

3) cuba p mnx gheja kt mna2 tmpat yg ramai org, cth: KFC,Pizza, McD,<---fast food restaurant, sbb kalo da mknan lbeh boleh pau.. atau mungkin juga kedai buku, smbey2 tu leh tmbh ilmu..

4)anda sgt2 dinasihatkan belajar masak daripada ibu anda,kalo ibu anda xreti masak blajarlah dr ayah anda..jgn lupa blajaq cara nk masak nasik dan gorang telur sbb yg tu basic

5) ......bersambung di part 2

Ada orang panggil aku hayun.... T_T

Aku start blog sebab satu ja dulu...Aku harap boleh mempertingkat kemahiran menulis aku. Selain itu, aku pun berhasrat mahu menambah kenalan kan. Bertukar pendapat ka apa ka. Yang tu ja. dan kalau aku la kan..kalau aku follow sesuatu blog tu..memang aku akan start baca la. Dan kalau aku rasa tak segan kat blogger tu aku akan komen la.

 Haha. Selalunya kalau blogger2 yang aku tak kenai tu aku komen ja. Hentam la kan. taktau la depa suka ka tak. Ha la. Kot2 la satgi dok p buat pandai dok komen2 pulak kat dia, tp dia tak suka pun. Satgi dia dok rasa..Ish mangkuk mana dok menyemak sini ni. Haha. Tapi aku buat muka tebai2 dah la. Kalau depa mcm x respons ka..Aku stop gak la. Haha. Aku pun masih mempunyai rasa malu lagi na. Haha.

 Dah hari tu ada org panggil aku hayun. Lain maksud ooo dari nama aku. Nama glemer aku maksud dia bersiar-siar ngan barangan yang laku. Hoho. Hayun tu aku ambik kira macam dia x suka aku la tu. Haha. Takpa2..Aku Ok ja. Ha..lagi yang aku nak habaq mai pun..buat masa la aku tak buh lg iklan Nuffnang tu. Aku biasa buh dah dulu tp lepastu aku buang balik. Aku rasa seronok tak buh lg. Bila buh, aku dok pikiaq. Haha.

 Buat masa la..aku cuma nak baca2 n folow2 orang dulu. Dan kalau tanya awat aku mai menyemak post kat sini sebab aku kalau buleh nak post bi kat blog aku. Bukan apa, lecturer aku suruh tulis bi hari2. Beliau suruh buat diary..aku buat public diary. Jadi bila aku rasa nak tulih bm, aku singgah sini la na. 

Kawan2 jgn marah na. Hehe. Ha, satu lg benda kan la ni aku sempat la nak update2 n baca semua blog yg aku follow tu tapi thn depan bila bukak sem nanti aku tak buleh nak janji la. Sebab mungkin tak dan nak buat semua ni na. Huhu.

 Buat kawan2, terima kasih la dok baca2 selama ni. Kalau buat rakan-rakan blogger pulak aku memang terharu dengan Una ngan Kak Hanis Azla. Depa dua sentiasa bagi sokongan dan dorongan. Ya, aku kalau buleh nak jalinkan hubungan baik la dengan blogger2 lain mcm apa yg aku rasa kat depa dua tu. :)

Tuesday, December 7, 2010

Hantu 6alam masuk pertandingan

Weh Kawan-kawan...Aku dalam mood mahu mencuba ni..Dah la kena tipu dengan ujian IQ tu..Sedih tau aku Iqah..Haha..Penat tau buat benda alah tu..Ohh hoihh

Tapi aku dengan muka tebal bertembok-tembok ni saja nak bubuh blog ni masuk pertandingan..hahaha...
Kira apa aku..Aku buh dah la...

Ni dia link penganjur..haha:

BLOG PILIHAN MALAYSIA

Ni dia entry pertama karya hang la kan Iqah..Muahaha

29 November 2010

Bismilillahirahmanirrahim


Tu dia..aku nak buh blog aku..aku segan. Jadi aku pertaruhkan blog ni la kawan-kawan

Haha..lagipun orang kata a thousand journey begin with a single step kan. Jadi kita pun mencuba lah..Dah kata tuah ayam nampak di taji, tuah manusia kita tak nampak. Haha.

Pesan cikgu kita jugak dulu lepas exam, berdoa dan bertawakkal kepada Allah selepas berusaha. Jadi jomlah kita bertawakkal. Tapi kita kena ingat setiap kejayaan itu hasilnya bermula dengan berusaha kan kan kan.


Kira macam hantar penyertaan masuk ni...macam usaha la kot kan?

Thursday, December 2, 2010


PERSAHABATAN
itu terbina atas ranting kejujuran,
bertunjangkan kasih sayang,
lalu membuahkan kemanisan ikatan.
jika dikhianati, maka
patahlah ranting,
reputlah akar lalu rosaklah buah.

TEMAN SEJATI
bukanlah dekat bicaranya,
tetapi yang sentiasa di hati
dan diingatidalam setiap bisikan doanya.

SAHABAT,
ada masa kita perlu menangis agar kita tahu dunia ini bukan hanya untuk ketawa,
ada masa kita perlu ketawa agar kita tahu betapa bernilainya setitis air mata.
ada masa kita perlu ada seorang teman agar kita tidak kesunyian.
dan ada masa kesunyian membuatkan kita tidak akan pernah lupa betapa bernilainya seorang teman.

SAHABAT,
persahabatan itu seronok ketika masih baru,
lebih seronok bila ianya sejati,
tetapi paling seronok klo sahabat itu ada kalian yg disayangi.

TEMAN SEPERJUANGANKU,
jika kau rasa kecewa pandanglah ke sungai,
airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu menghalang.
jika kau rasa sedih, pandanglah ke langit,
kau akan sedar bahawa kau bukan keseorangan,
kau bersamaku walaupun kita berjauhan, kerana kita semua sentiasa dekat di hati..