Sunday, May 10, 2015

Backpacking to Japan (Winter 2015) #Disneyland Tokyo

2 February

Tidur yang begitu nyenyak berakhir di Ikebukuro.
Seawal jam 5.30 pagi dah sampai di Ikebukuro.

Dalam kedinginan pagi, dan masih dalam keadaan separa sedar, pak cik bas tanya 

“nak pi mana?” 
“Ikebukuro eki”

terus dia tunjuk arah stesen. La..depan bas ja ka. K. Tourist kan, besa la..harhar.

“arigatou gozaimasu” 

Berjalan ke arah stesen dan cari line yang kami akan naik. Line train ni kami pakai google ja tau, type “ikebukuro Station to Shin Urayasu Station”. Nanti akan keluar route ke sana. Oh ya, kami ke Shin Urayasu sebab hotel yang akan kami stay malam ni berada di kawasan ni. 

So, we bought the ticket to Shin Urayasu station. Here, we learned on how to use the machine ticket. Pakcik stesen suruh kami beli kat mesin. Rupanya nak naik train kat sini kena tau berapa harga tambang ke stesen yang kita nak pi tu.
The machine ticket.

Machine tiket depa tak sama langsung dengan kita punya. Nampak kat screen tu ada nombor sahaja. Jadinya, kita kena tau where exactly we are heading and how much is the fare. Macam mana nak tau fare dia, GOOGLE. Dia akan keluaq berapa ratus yen nakpi station tu. Then, pilih fare tu kat screen machine tu, then pilih number of pax, then bayar. Dapat tiket terus masuk ke tempat menunggu. 

Contoh : Nak ke Shin Urayasu tambangnya adalah 170 yen, so masa beli tiket kat mesin tu, pilih yang tulis 170 yen. Kalau kat Malaysia, nak beli tiket lrt kita pilih destinasi kan, kat sana pilih nilai tambang ya. Patut la depa pandai Math.

Their trains are very punctual and the google maps is very helpful. Very detail, the departure time and the fare are precisely accurate.

After about 30 to 45 minutes we arrived at Shin Urayasu. Jika tadi di Ikebukuro masih gelap, sampai di Shin Urayasu matahari dah macam pukul 9 padahal masa tu tak silap baru pukul 7.30 pagi. One thing that pop in our mind once we arrived at the station is right or left. Argghhh.. so yeah we used the Iphone map to locate our hotel and walked there. The hotel was located quite far from the station. 

Berpandukan map di Iphone Shah kami berjalan ke hotel. Ini part paling mencabar. Kami berjalan 1.4 km baru jumpa hotel. Itupun map bagi jalan paling dekat iaitu melalui belakang hotel, dari kejauhan nampak pagar. Perghhh,, takkan kena patah balik ikut jalan depan. Pastu Shah yang sememangnya tak rabun nampak ada lubang kat pagar tu. K, memang mencabar, kami redah lubang pagar tu macam pencuri ja.

Masa berjalan tadi aku dah mula berjinak-jinak tanggalkan gloves. Bernafas sikit tangan aku. Matahari kat sini memang best sangat. Walaupun still sejuk tapi at least ada matahari. Oh baideway, Shin Urayasu ni tepi laut. Dah kawasan Tokyo Bay so matahari, laut, tak dapat dipisahkan.

Oh we stayed at Mystays Shin Urayasu. 
New and nice hotel. Seriously, I loved the hotel. One thing about travelling is accomodation. Well I don't know about you but for me, I would prefer to stay in a value for money hotel since we're going to rest and eat in here, so to find a hotel which is convenience and comfortable is essential.

Mystays Shin Urayasu
Photo courtesy: Google

The things that I looked for while searching for a hotel in Agoda before we travelled are :

1. The location must be walking distance from the nearest station.
2. The cost must not exceed RM90/person per night,consider cheap since we're in
    Japan,everything is expensive here!
3. It must not be a shared bathroom accommodation, well it's quite tedious you know wearing
    tudung to toilet.
4. Great reviews and rating. ( Score 7.5 and above)

Rate untuk hotel kami stay kat Japan. The rate is for 2 pax. Total up hanyalah RM438.12 per person for 5 nights,which after divided with five, dapat dalam RM87 per person per night.


Akhirnya sampai jugak hotel. Hotel ni serius cantik walaupun 3 bintang ja.Receptionist, a guy, pun cute walaupun pendek. Layanan sangat tip top. Nora bagi 5*. 

Kami saja la tanya kot2 boleh check in dah kan. Dan seperti skema jawapan dalam pala otak kami, mesti lah tak buleh. So, dia offer untuk simpan beg kami. 

Okay. then, dia pandukan kami ke arah toilet. I mean, sangat helpful sampai dia memang bawak kami sampai depan toilet ok. Mau Nora tak bagi 5*. Toilet baru, luas dan harum dan best.

 Why best? siap ada meja solek you know. Meja solek hat ada plug untuk charge. So, apa lagi sambil membersihkan diri sempat lah caj phone dan mobile wifi serta powerbank. Orang tadak dalam toilet tu kami buat macam bilik kami, dengan bagasi apa semua kami bawak masuk letak bawah meja solek. 

Dah siap solat kami pi letak bag dekat reception desk tadi. Pastu tanya receptionist bas seterusnya ke Disneyland pukul berapa, pastu dia kata

“ikut saya”sambil berlari anak. orang Jepun kalau lari pun cute na..kbai

Pastu dan2 bas tu jalan, punctual takdak dah.. maka sejam lagi lah menunggu nampaknya..

Sebelum terlupa, Mystays Hotel Shin Urayasu ni ada shuttle bus ke Disneyland dan Disneysea. Walaupun hotel dia gila jauh dari stesen kereta api tapi dia ada servis ni, so tak payah risau. Dan hotel ni fully booked masa kami sampai tu. Nasib baik book awal. Rate untuk 1 malam adalah RM148, which is standard lah walaupun ni kategori hotel bajet. Hostel kurang sikit ja dari harga ni, kena share bilik dan toilet. Which is, baik duduk hotel ja.

Kami breakfast makan megi goreng dan donut hat tak habis semalam. Berjimat cermat amalan traveller. Ingat tu!

So, the journey began when we board the bus. Bus driver adalah seorang wanita. Mulut dia tak berenti dok cakap, suara ala doraemon, cantik dan senyum sentiasa. When I said, she talked non stop I meant she really did that, from the start, which is at the hotel, sampai depan Disneyland pun dok cakap lagi. Aku paham tang dia sebut Disneyland dengan Disneysea saja. Maaf sensei sekalian( I have 2 senseis), anak muridmu memang mudah lupa.

Dalam pukul 11 kot sampai la kat Disneyland. Layan gambaq la noh





Overall, kalau yang nak save duit better takyah pi Disneyland sebab sangat lah kebudak budakan dah la kena beratoq 2 jam nak naik satu2 ride tu. So tak payah, tak payah. perabih duit dan masa ja. Tatau la kan kalau ada hat jenis nak tangkap dengan castle tu, hat tu memang kena masuk sugguh laa.


Antara ride yang sempat naik.



Balik naik shuttle bus jugak, kaki dah macam nak terlucut. Oh ya, nak pi Disneyland kalau takmau bawak cash banyak takpa sebab boleh pakai credit card untuk beli barang2.. Aku dan Shah beli coklat muka Pooh. Kami ambik masa lama jugak dok pusing Disney Store tu nak beli cekelat, Sebab setiap cekelat hat kami bekenan, kami tangkap gambaq ingredient belakang tu dan hantaq pi JAKIM buat pengesahan Halal Haram. JAKIM di sini bermaksud Alin dan Izyani. Baguih betoi depa dua ni, dok online sedia untuk kami. Kat Jepun lagi banyak makanan haram dari makanan halal ya adik-adik.

Balik hotel, kami check in. Sebab tak check in lagi tadi. Kami bagi la kertas/ tiket kami simpan barang tadi. Dia ambik and cakap 

" your bags already in the room"

Leganya rasa. Best lah hotel ni. 


Our room macam ni.
Photo courtesy: Google
Bilik hotel kat Japan memang sempit2 ya. Toilet macam luas sikit dari toilet kapai terbang ja sebab dia tambah bath tub.







Backpacking to Japan (Winter 2015) #Kyoto

01 February 2015

Pukul 12.00 baru bertolak keluar dari rumah Alin.
Cuaca sejuk melampau menyebabkan kami malas nak keluar dari selimut. (alasan semata)
Nak spend masa dengan Alin sebenarnya.Eceh


Tudung Shah ja maintain

Alin dan gerek


Kami berjalan ke arah Edobashi station untuk naik train pukul 12.20 a.m. Perjalanan kami menghala ke Kyoto yang mengambil masa lebih kurang 3 jam.

Perjalanan kali ni agak mencabar sebab terpaksa tukar train 4 kali. Jadi, kena alert which station kita kena stop dan tukar. Nak jimat punya pasal. Yang ni pun dah dekat RM50 duit Malaysia.

Sampai di Kyoto dah pukul 3.30 p.m. Aaaa sejuk..cari toilet. Ambil wudhu dekat sink. Cari ruang kosong yang tak ramai orang lalu untuk solat.

Oh ya. train yang kami naik tadi tu pelik sikit. Kami hanya beli tiket ke station Tsu. Lepas tu, dari Tsu pakcik tu hanya bagi satu kertas kecil warna putih dan kami kena naik p Kyoto. Sampai di Kyoto Station baru bayar kat kaunter fare adjustment. Kira kertas putih tadi dia bagitau station mana yang kami naik.

Kyoto Station ni ala2 KL Sentral sebab besar dan baru dan ada Isetan dalam tu. Kami saja la masuk Isetan nak merasa heater kan sebab nak pi sightseeing dah tak sempat. Masa tu dah pukul 4, pukul 5 dah maghrib(malam) gelap tak nampak apa dah. Pastu nampak la scene yang selalu ada dalam cerita Korea. Scene anak orang kaya pi shopping bawak bebanyak paper bag chanel, salvatore, coach and etc. 


Kyoto Tower

Bukti jejak kaki kat Kyoto



Plastik H&M berisi maggi goreng



Then lapar. Oh sebenarnya kami bawak bekal maggi goreng hari tu. Tapi tadak tempat untuk makan. Pastu nampak kedai donut. Setelah google dan tanya kawan2 kat Jepun yang mana boleh makan, kami pun pi la beli. Mr Donut nama kedai tu. Pastu order hot chocolate sekali. Aku ni bukan peminat hot beverages, tapi di Jepun ni aku jadi obses dengan hot beverages sebab sejuk sangat2.
Yang mana pangkah tu tak boleh makan.

Kami hanya menghabiskan masa kami di Kyoto dengan makan donut. Mr Donut punya donuts ni keras. Aku tak sure memang naturally dia keras atau sebab sejuk sangat dia jadi keras. Tapi kami cuba telan sikit sikit untuk tunggu sampai pukul 7.30 malam. Donut kat sini tak semua boleh makan, kami google tengok hat mana halal, dan terhasillah seni di atas. Lepas makan donut keras, kami pi collect beg dan solat jama' ta'khir Maghrib dan 'Isya.

Oh masa tengah lepak makan donut tu, ada la 2-3 kali pi toilet. Sejuk kan, toilet pulak syok jenis luas dan canggih. Tekan2 keluaq ayaq, flush pakai touch tapak tangan kat dinding ja. Ada la satu scene ni, laka2 la jugak. Aku baru ja masuk, toilet dok tanggal mafla, tetiba ada orang ketuk. Aku macam,
" eh, ni tandas private ka?"
 "eh, aku dah masuk lama ka"

Aku keluaq kot, takut. Tatau takut apa. Tengok ada sorang wanita jepun dok tunggu. Aku pun patah balik pi kat Shah pastu cerita kat dia. Dia gelak kata kot budaya depa kat sini kalau tatahan ketuk jaa. K.

Pukul 9 macam tu gerak pi cari Ibis Styles Hotel sebab bas yang akan kami naik pi Tokyo tunggu kat situ. Kami dah book siap2 tiket ke Tokyo ni dari Malaysia lagi. Kami naik Willer Express Tiket dari Kyoto Station ke Ikebukuro berharga 5500 yen. 1 row ada 4 seat. 2-2. Macam bas express kat Malaysia cumanya ruang kaki dia lebih luas dan seat dia boleh recline almost flat. Jadi nyenyak lah tidur kami malam tu.

Hari kedua tak banyak aktiviti pun. So, tips dia beli tiket bas awal sebab, possibility untuk tiket bas habis tu ada. Kena tengok jugak time tu weekend ka apa ka. Actually kami nak beli tiket ke Disney resort terus tapi dok delay delay, last sekali tiket habis dan terpaksa naik bas ke Ikebukuro dulu.

Sorry takleh nak cerita pasal sightseeing kat Kyoto sebab memang tak pi pun.

Tuesday, February 17, 2015

Backpacking to Japan (Winter 2015) #Shirakawago

Assalamualaikum readers, 

Berhabuk nau *semboq ayaq sabun buat snow wash*


Alhamdulillah, hasil menyimpan sikit-sikit lama-lama jadi bukit, tercapailah hajat nak ke negara matahari terbit.


My first ever travel dengan Shah to a place where we both, don't understand their language, well I did learned Nihongo but only few that I understood and few that I spoke. I do feel if I stay longer, I can speak their language fluently. Bila keadaan memaksa, apa pun boleh. Gituwww. 


I will get through day by day with mixed languages, and you will find the tips and tricks which you may wanna know as a future traveller to Japan, so make sure to keep your eyes open and try to understand what I am going to write. Okay?


It all started when AirAsia sold the tickets at low price to Japan. So we both bought the tickets. It costed RM307 (included tax) per person. Since we bought in August,we still have 5 months to prepare everything. 


Tips here, buy the TICKET ONLY, no meal, no baggage, no insurance.

Anything can happen, so if you need to called off the plan, you only loss this amount. Baggage, meal and insurance can be bought like a week before you fly. Remember, only the flight ticket price will fluctuate not the add on. 
Tapi ada tapi. Tiket balik semula ke Malaysia adalah tidak murah pada tarikh yang diingini. Jadinya, kami tunggu sampai tiket murah. Plannya pulang ke Malaysia dari Tokyo. Untuk memudahkan kerja, sebab takkan nak check setiap hari kan?(tapi aku buat jugak kalau tadak kerja) buat price alert guna skyscanner (macam gambar), harga naik ka turun ka dia akan update setiap hari kat emel. Ada yang bagi tips kata murah 6 weeks before the date, but I'm not sure the truth, sebab masa aku check 6 weeks before, tadak la murah sangat. Shah beli lagi murah kot. Tiket return boleh dapat around RM900 macam tu. Macam Shah, dia dapat tiket balik NRT-KUL RM600++ so total up dengan tiket KUL-NGO which is RM307 dalam Rm900++.


 Klik dekat "Get Price Alerts" tu. Nanti dia mintak emel address.

                                        


30 January 2015 (1900 - 2359)


Met up with Shah at KL Sentral. 

Beli ERL ticket (please use your KADSISWA, it only costs you RM24.50, n.p will be RM35) since dah pukul 7.00 and we don't want to take risk with bus. Dah plan awal, sebab minggu tu cuti panjang for those who works in KL sebab ada cuti Thaipusam and cuti Hari Wilayah on Monday and Tuesday, so the road must be so packed (I was just assuming, never bother to know the truth of what happened on the road on that day).

 Turun escalator nampak train, berlari masuk ke dalam train dengan beg 10kg di tangan dan 1 backpack penuh makanan kat belakang, sebelum ERL tu blah dan meninggalkan kesan mendalam pada emosi. Arrived at KLIA2 around 8 macam tu. Dua2 laju ja mencari restaurant. We ended up makan mushroom burger kat Wendy's. Maka aku pun bukak lah cerita pasai pengalaman aku jumpa tikuih besaq kat Wendy's **C*. HAHAHAHA.  Setelah jam menunjukkan angka 9 lebih, kami pun dengan lembabnya bergerak ke L3 untuk check in beg. Ini untuk memudahkan kami untuk bergerak dengan lebih bebas. 


Lepas tu pi surau nak semayang jama' ta'khir. Jumpa Soffijamal di luar surau. Lepas semayang, teman Pian pi makan kt foodcourt. Sejam dok gelak2 dengan dia, dok sembang pasai survival lah (tanya dia penah makan monyet, biawak dak?), cuti sikit gaji banyak la, dok mengorat junior tak dapat lah. Pian sangat pakcik2. Kami ni macam anak2 menakan dia hat dok dengaq pakcik dok bercerita. Last sekali Pakcik Pian hntaq kami kat international departure gate pukui 11.40 macam tu.


Airport Police : Nak pi mana ni? *sambil belek passport*

Shah : Jepun, Nagoya
Airport Police : ohhh.. nak pi beli kain ka?
Aku dan Shah hanya mampu senyum, tak lawak la pakcik, dah pkui 12 ni.

Berjalan dengan sangat santai ke gate J4. 


" Ikah, aku rasa tak percaya kita kat Jepun"
" Ya Shah, kita kat Malaysia lagi ni, tak naik flight lagi"
" sungguh noh..haha"

" Ikah, hang minum ayaq tu bagi tinggai 100ml ja"

"bukan tak boleh masuk ayaq pun ka?"
"boleh, kena kurang dari 100ml"
"K"

Sampai kat custom check, memang pakat dok melanggah ayaq depan tu la, sayang ayaq punya pasai. Air takleh bawak ya adik2, tapi lepas tu ada ja kedai yang jual ayaq dan hang boleh beli ayaq tu bawak naik ataih kapai terbang. Jangan tanya pasai pa, aku tatau.


31 January 2015 (0045-0800)


Flight departed.

Kami dapat seat sebelah2 dan sebelah aku tadak orang. Jadinya, 3 seats for two of us. Heaven kot boleh bersila dan buat gimnastik tidoq kaki berlipat. Shah punya style tidoq dah macam nak buat pendaratan cemas.

Well, finally, we only added 20kg baggage. No meal since we were departing at midnight, so we will just spent the 7++ hours journey to sleep tightly?? haha. No, I only managed to sleep about 3 hours but Shah, I can say she is a person who can just sleep anywhere. I need to wake her up when the plane landed though. 


Pukui 8 waktu Jepun kami dah selamat mendarat. Awal 20 min dari jangkaan. So, yeah memang Allah permudahkan. Sebab we already have plan kot untuk hari tu. Tips here, never ever waste your time when travelling, every minute kena guna untuk discover tempat2 menarik and kena disiplin. Tambah2 time winter. Siang pendek weh.


Alhamdulillah, pukul 8.30 macam tu dah clear custome check semua. Cari pintu keluar, tapi nampak macam tadak pintu. Okay, relaks. Aha, nampak perkataan EXIT tapi awat pintu tu tertutup. Aku dan Shah mendekati pintu yang macam lif tu, okay pintu terbuka. Wahhh,,kejakunan bermula. Selalu pintu auto kat tempat kita kan transparent macam kat pasaraya hat ni dia macam pintu lif. Whatever, kami pun jalan nak cari tempat collect mobile wifi. 


Tips : Japan memang negara maju tapi jangan ingat the whole country ada wifi free, so make sure to rent mobile wifi ni. 


Kami ambik hat Global Advance punya, internet okay cuma modem tu cepat habis bateri, tatau la hat brand lain macam mana, tapi hat kami ambik ni kira hat paling murah laa. Sebab apa kena ambik? 

1) dengan adanya internet boleh google train mana nak ambik and route mana paling jimat. 
2) Boleh call family guna LINE 
3) Boleh upload gambaq kat Instagram sebelum tidoq 
4) Boleh update waktu sembahyang kat sana 
5) Boleh hantar gambar ingredient kat belakang makanan kepada kawan-kawan yang belajaq sana untuk pengesahan status halal haram.

Klik sini untuk tengok rupa mobile wifi ni


Next, lepas dah siap pi toilet dan pakai inner baju dan seluaq, keluarkan jaket tebal (jaket tebal,jaket jeans,boots dah letak dalam paper bag siap2, hand carry ja). Dah google tengok route mana paling murah, kami terus ke kaunter train. Kalau kat Nagoya Chubu Centrair ni, train station dia kat level 3. Kami tunjuk route kami nak tu kat pakcik kaunter, dia pun bagi tiket dan kami bayaq. Lepas tu, terus naik train menuju ke Kanayama. Train sangat selesa sebab ada heater. Di Kanayama, kami turun dan beli tiket lain ke Takayama, dan kena tukaq train kat Nagoya tak silap aku. Orang Jepun ni mostly takleh cakap english pun, oleh itu, sekali lagi internet sangat berguna untuk translation, guna google translate dan tunjuk kat dia. Nanti dia bagi tiket. 


Train ke Takayama ambil masa 3 jam. Masa kami naik tu ramai jugak orang naik sekali siap bawak bekal, sedapnyaa... Masa ni lah penyesalan mula menyelubungi diri, dok ralit sembang dengan Pian lupa plan nak seludup burger KFC mai Jepun. Hanya mampu makan twiggies gardenia tu dengan biskut Jacob. Pastu kurma sikit. Berus gigi, basuh muka, isi air dalam botol wudhu semuanya dilakukakan atas train 3 jam ni. Dalam train ada toilet yang pintu tekan2 jugak. Ada sink kat luar toilet, sink yang ada langsir, so boleh tutup kalau malu nak berus gigi secara open.Hahaha.


Pukul 1.05 p.m sampailah kami di Takayama Station. Snow. First time rasa salji and I just don't like it. Haha, rimas dok kena muka, takleh nak angkat muka langsung. Sejuk toksah habaq la, pakai 4 lapis kot. Sebenaqnya kena pakai 5 sebab memang sejuk. Dok pusing-pusing cari Washington Hotel sebab bas kami nak naik ke Shirakawago tu tunggu kat depan hotel tu dan akan bergerak jam 1.20 p.m. Orang Jepun ni, jam depa semua sama na, tadak hat lambat 5 min ka apa, lambat tinggai, tadak kesian2. Jumpa lah kami dengan Washington Hotel, keluar station kena pi belah kanan, terus nampak hotel.


 Kami book Shirakawago Half day tour di Isite. 4000 yen sorang. Kalau ambik bas biasa tu 4300 yen, better yang ni sebab siap ada tour guide lagi. Dia bagi map siap kot2 sesat nanti. Pastu boleh tinggal beg kat dalam bas sebab nanti akan naik bas yang sama. 


Sampai di Shirakawago, seronok sangat berjalan dan tangkap gambaq dalam salji tebal. Agak-agak sejuk taktahan lari masuk kedai yang ada kat situ pastu pi berdiri depan heater. Dua tiga kali dok buat perangai macam tu, beli lah fridge magnet satu. Tanda terima kasih bagi pinjam heater. Dekat dua jam jugak kami dok pusing-pusing kat situ, snow tebal sangat, jadinya view yang diidamkan untuk diabadikan dalam kamera, memang tak nampak sebab tak boleh pi observatory point pun. 


Bas akan bertolak jam 4.15 p.m. Pukul 3.50 p.m kami dah lari-lari nak masuk dalam bas. Sejuk tatahan. Kyoko-san tour guide kami dok lap-lap baju kami untuk mengekalkan kekeringan bas. Puffer memang basah, glove lagi lagi lah.. okay layan gambar



Nampak dak tebai tak tebai salji sampai tenggelam kaki sebelah.


Shah dan pokok.


Rumah "gashho" style


Pukul 5.20 p.m selamat sampai di Takayama Station. Terima kasih kat Kyoko-san semua, kami pun pi kat kaunter tiket. Kena beratur pulak dah, dok tengok train seterusnya pi Nagoya lagi 4 min. Nasib baik sempat walaupun pakcik tu mula-mula nak bagi kami tiket tokyu yang rega 11000 ++ yen. Dia tak paham agaknya, lepas terang kat dia kata nak tiket pi Nagoya baru dia bagi hat betul, hat rega sama hat kami google tadi. Alhamdulillah, walaupun lagi 1 min sebelum train berlepas, gigih dok heret beg semua. 


 Train pun bergerak. Pak cik tiket mai check tiket. Pastu habaq kata tempat kami duduk tu reserved seat, so dia kata tolong sedar diri dah beli tiket murah tu, pi duduk coach untuk non-reserved seat. Ok dak, dia suruh pindah pi duduk coach 1 saja. Padahal bukan ada orang pun. Dengan beg 10kg tu, heret la pi coach 1 dari coach 3. Sampai kat seat, terus lena tak sedaq diri.


Sampai Nagoya, naik Limited Express pi Edobashi. Setengah jam jugak. Then sampai la kat Edobashi. Kami dua orang ja turun, sunyi sungguh tempat tu. Pastu nampak Alin dok tunggu dah. Dia briefing kat kami sambil dok pegang gerek (baca: basikal) kata kena jalan dekat 1km dan pada ketika itu ada snow dok turun lagi. Nasib baik bawak 2 pasang gloves, gigih bukak luggage besaq kat tepi station nak cari gloves punya pasal. Disebabkan gloves baru beli, tag harga pun tak buang lagi, Alin dok beletiaq kata aku beli gloves tu mahal la apa la. Beli kat Malaysia kot, mesti la mahal.Shah senyap ja. Rupanya gloves Shah lagi mahal dari aku (hanya diketahui lepas aku tanya gloves dia beli kat NZ tu berapa). Kalau Alin tau, tobat lagi sakan kena beletiaq.hahaha. Memang Alin akan tau sebab dah blog pun bersama.K.


Malam tu perut kami sangat gembira sebab Alin masak nasi bersama sambal ayam, tomyam ketam salji (snow crab) dan tempe goreng bersama hot chocolate. Sejuk walaupun dalam rumah ada heater, aku siap pakai baju 3 lapis, seluaq dua lapis. Pastu selimut dua lapis. Perghh, rasa macam menyesal pi time winter. Macam ja lah.. Sebenaqnya dak.hahahahaha..


Wednesday, October 23, 2013

Condemnation


"Don’t be such a hurry to condemn a person because s/he doesn’t do what you do and think as you think or as fast. There was a time when you didn’t know what you know today."

Kekadang kita nak orang bertindak macam apa yang kita pernah buat,

Kekadang kita nak orang setuju dengan pendapat kita sebab kita nak orang lain fikir perkara yang sama,
Kekadang kita nak sangattt orang faham sesuatu sepertimana apa yang kita sudah faham,
dan kekadang kita sendiri cepat membuat kesimpulan sebelum orang lain diberi masa dan ruang.


tanpa kita sedar, kalau Allah tak beri masa dan ruang, kita sendiri pun tak dapat apa yang kita ada sekarang.


Wednesday, July 10, 2013

Puding roti


Bahan-bahan:
6-7 keping roti putih/butterscotch,
600 ml susu segar,
7 sudu besar gula,
2 biji telur,
Sedikit tepung jagung

Cara penyediaan:
1. Sapukan roti putih dengan butter.
2. Carik-carikkan roti/ potong roti kepada segi empat kecil dan masukkan ke dalam loyang.
3. Kisar(Blend) susu, telur, gula, dan tepung dan tuangkan ke dalam loyang berisi roti tadi.
4. Pastikan keseluruhan roti tenggelam. Biakan roti mengembang bersama susu tadi selama 30 minit sebelum dibakar.
5. Bakar dalam suhu standard selama 30-45 minit.

Kalau suka makan dengan sos;
Masak satu tin susu ideal bersama-sama 2 sudu tepung kastard dan 5 sudu gula.  

Selamat mencuba. uhuk uhuk uhuk