Tuesday, April 26, 2011

khas untuk MY SAYANG






HAPPY BIRTHDAY my dear.


semoga dipanjangkan umur dan diberikan nikmat kesihatan yang baik.


I hope that u will always live happily under ALLAH protection..


goodluck for ur future undertaking.


thanks for always with me when I really need your help and some spirits..


doakan hubungan kita dua berkekalan ye sampai akhir hayat..


I love u..


may God bless our relationship. aminnnnn





huhuhuhuhuhuhu  =)






and one more time, selamat hari lahir kawanku yg dimaksudkan






UMMUL HUDA


 keep in our world that we are friends 4eva..

Monday, April 25, 2011

MENGELUH

Salam kawan2..smoga rhmat Allah sntiasa bsama ampa...

arini saya xtau nak tulis apa..tp dsebabkn bkn sng nk dpt peluang bukak blog nh (almaklumlah laptop pon pnjam kat orang) he2...so saya nak juga tulis kt cni...knapa???suka ati la nh blog saya he2..gurau ja..sblom msok ke isi pnting jom kita sma2 pnjat kesyukuran kt Allah sbb still bg pnjam nyawa kt kita..n x lupa jga kpd roomate yg dkasihi sbb bg pnjam laptop-special dedication to ain wardah hua2...(ada bakat sbg promoter x?)

ok2 stelah d perah2 otak nh (bkn mcm perah susu lmbu ye), saya tringat ilmu yg dpt dr klas BTQ (Basic Themes of Quran) td..simple ja tp mbawa mksud yg mdalam...ust shauqi al-kulimi (bleh add kat fb) ckp,,,mgeluh tu hukumnya makruh..hu2 msti rmay yg dah tau kan???tp saya bwu ja tau td,mklumlah saya nh insan faqir...

dan klau nak d kenang2 rsanya spnjg hdup sya nh mmg byk keluhan yg mnemani...tkotnya saya sbb ada saya dgaq klau byk buat bnda mkruh leh mbawa kpd haram...adoiii smoga Allah mngampuni dosa saya...

awat mngeluh nh makruh??bnyi cm simple ja tp slps mdgar 2 sebab yg solid dr ust td,mmg akal pon mcerna n mgatakan ya!!mmg ptut pon mgeluh tu hukumnya makruh..
1:seolah olah mnunjukkan yg kita nh seorg yg bkn pnyabar
2:seolah olah kita mnolak tkdir yg Allah ttapkn utk kita
amacam?stuju x mengeluh tu x bgus??bkn yg tbaik dr ladang he2...

okla..rsanya nh ja yg bleh saya kngsi stakat nh...saya hny smpaikan apa yg saya tahu..klau spa2 yg mmg dh tau tu x slh la klau d bgitau skali lgi,,kta nh kan mnusia biasa yg pny sikap pelupa kan2?tp klau spa2 yg bwu tau tu (mcm saya) he2..jomla kta brmuhasabah dri..try da bes to change ourselves he2..n bdoa byk2 moga dkuatkn iman yg lemah n hati yg slalu tgelincir...

Rasulullah bsabda: siapa yg mnyampaikn wlaupon satu ilmu,n org mgamalknnya maka dia akan beroleh pahala wlaupon sdh tiada...renung2kn n slamat bramal...
p/s:klau ada tdgar sya mngeluh tlong tgur ya...saya mnusia lmah prlukn skongan..salam

insan faqir

Sunday, April 24, 2011

terima kasih

criusly terharu piah..

juga thanx kepada kayun, yui, dan suma2 yg ucap gudluck kt aku..hehehe
memang aku perlu diinspired sekarang, dan tetiba rasa nk bukak blog, dan terserempak dengan post ni,,weeeeeeee..[aku tepuk2 tgn smbey sengih kt library ni]

thankyou a zillion..

good luck YUSRA




Thursday, April 21, 2011

LOVE IS CINTA

Kawan2..tahu x apa itu cinta???klau dlm cita kuch2 hota hai,rahul (shah rukh khan) mngatakn cinta itu adalah sahabat..seseorg itu tdk bleh mjadi cinta sejatinya klau tdk mampu mjadi sahabatnya..dan mlalui kata2 nya inilah anjali (kajol),shbt karibnya tlh jatuh hati pdnya...
tp itu hny filem dan setiap kata2 hny mgikut skrip shj,,mgkin btoi juga..msing2 ada pdapat sendiri kan???
Rasulullah bsabda: Tidak sempurna iman seseorg itu sekiranya dia tdk mgasihi saudaranya yg lain spt mana dia mgasihi dirinya sndiri.....
(bukhari dan muslim)

hu2...mcm mana nh???btoi ka nh???susah la nak buat??? he2 ada x ayat2 mcm nh
trlintas dkt kpala ampa??ataupon mybe yg sama dgn ja ka?? tp saya yakin msti rmai yg dh tau hdis nh dan sedaya upaya mpraktikkan dlm idupnya...

nh sdikit info atau lbey kpd tzkirah yg saya dpt dr talaqi...ust cakap perumpamaan org muslim itu mcm anggota badan.klau 1 bhgn yg sakit,bhgn2 lain akan turut sama mrasa pderitaan..ampa prasan x??okla cntohnya klau gigi kita sakit...kepala akn rasa brpusing,mata akan jd berair, hati akn jd sakit klau ada bunyi2 yg mbingitkan dan tgn n kaki akn brtindak kpd makhluk yg mgeluarkan bunyi itu..itu x cmpur lg peranan mulut,hidung,organ2 dlmn dan sbgainya... so kita as a true muslim (ceewah) spatutnya mjadi mcm tu...jganla klau kita mkn pizza ka,kfc ka, secret recipe ka n spesis2 mknn yg klau tiap2 ari asyik mkn akn myumbg kpd mslh bankrap....kita trgamak ja tgok org lain ktip mkanan dr tong smpah,atau mkn nasi pon sejemput ja (bkn sbb diet ya) n klau ikut ayat skemanya:kais pagi mkn pagi kais ptg makan ptg,klu x kais mknanya x mkn2 la ye...

tergamak ka kita??he2 saya yakin ampa suma baik2 kan,msti slalu tlong org yg mmerlukan..
smoga Allah jua yg mbalas kbaikan antum...

kwn2..cinta yg dterima Allah adalah cnta yg ddasari oleh iman..bknnya skadar btunjangkn nfsu,pras rupa dll yg x msuk dek akal..Rasulullah btnya kpd para sahabat.."adakah kmu mrasakn seorg ibu yg sgt myayangi anaknya akan mcmpakkan anaknya ke dlm api"..depa jwb "x mgkin,never,of course not" (saya yg mnambah nambah nh,tp mksudnya cm tu la)..then Rasulullah pon bkata "ssungguhnya Allah ksih kpd mnusia mlebihi ksihnya seorg ibu kpd anaknya"...

kwn2..mknanya di cni ksih n cnta yg pling agung adlh cnta Illahi,..tp tdk bmakna cnta ssama mnsia itu kotor n jijik..klau mcm tu apa motif hdis di ats td..mknanya ltakkan cinta ampa d tempat yg spatutnya...jgn ksihkn mnusia lbey dr ampa mgasihi Allah n Rasul Nya...slps itu syangilah org tua ampa,saudara mara,guru2,sahabat2 dll slagi tdk myalahi syarak...insan faqir

hobi baru bersama tumblr





haaa..serius aq dh jatuh cinta sama tumblr..

hari2, almost 24h online sebab nak reblog di tumblr..

maen-maen dgn tumblr senang je, just reblog dekat dashboard.

 dkt sini boleh share cute picture, quote, opinion, advertisement..



bawah ni merupakan beberapa link yang aq rsa menarik utk difollow

ni tumblr paling best

tumblr dya sungguh islamic

tumblr chumel..pemilik dya kanak2 lagi kut

ni hak milik asyirah mahadi





and ni yg paling wajib follow




Thursday, April 7, 2011

FINAL...FINAL

doakan saya ye..ada 5 paper lg



haziqah yusra

bila bole kita keluar sama2 lg??

ainn

buat yg terbaik utk FINAL..kita study sekali ye nnti

ummul

doakan saya ada rezeki utk ketemu sama anda

kayun

nantikn kemunculanku di PERAK..


Wednesday, April 6, 2011

Temani aku sabar..

15 April 2011
Depart: 8.30 p.m (LCCT)
Arrive: 9.25 p.m (Alor star)

18 April 2011
Depart: 8.30 a.m ( Alor Star)
arrive : 9.25 a.m (LCCT)

GILA hepi nak balek time study week..
so, tmpah tiket awai2 so that the ticket is cheaper than normal..

dan
TIBA_TIBA
tanpa diduga..
exam Badan Pertolongan Cemas yang dijadualkan pada 10 hb telah bertukar tarikh ke 16 hb??

so cena??
cena?
cena?

tiket flight bukan macam tiket bas..
aku gila sedih..
sekian..

Monday, April 4, 2011