Thursday, April 21, 2011

LOVE IS CINTA

Kawan2..tahu x apa itu cinta???klau dlm cita kuch2 hota hai,rahul (shah rukh khan) mngatakn cinta itu adalah sahabat..seseorg itu tdk bleh mjadi cinta sejatinya klau tdk mampu mjadi sahabatnya..dan mlalui kata2 nya inilah anjali (kajol),shbt karibnya tlh jatuh hati pdnya...
tp itu hny filem dan setiap kata2 hny mgikut skrip shj,,mgkin btoi juga..msing2 ada pdapat sendiri kan???
Rasulullah bsabda: Tidak sempurna iman seseorg itu sekiranya dia tdk mgasihi saudaranya yg lain spt mana dia mgasihi dirinya sndiri.....
(bukhari dan muslim)

hu2...mcm mana nh???btoi ka nh???susah la nak buat??? he2 ada x ayat2 mcm nh
trlintas dkt kpala ampa??ataupon mybe yg sama dgn ja ka?? tp saya yakin msti rmai yg dh tau hdis nh dan sedaya upaya mpraktikkan dlm idupnya...

nh sdikit info atau lbey kpd tzkirah yg saya dpt dr talaqi...ust cakap perumpamaan org muslim itu mcm anggota badan.klau 1 bhgn yg sakit,bhgn2 lain akan turut sama mrasa pderitaan..ampa prasan x??okla cntohnya klau gigi kita sakit...kepala akn rasa brpusing,mata akan jd berair, hati akn jd sakit klau ada bunyi2 yg mbingitkan dan tgn n kaki akn brtindak kpd makhluk yg mgeluarkan bunyi itu..itu x cmpur lg peranan mulut,hidung,organ2 dlmn dan sbgainya... so kita as a true muslim (ceewah) spatutnya mjadi mcm tu...jganla klau kita mkn pizza ka,kfc ka, secret recipe ka n spesis2 mknn yg klau tiap2 ari asyik mkn akn myumbg kpd mslh bankrap....kita trgamak ja tgok org lain ktip mkanan dr tong smpah,atau mkn nasi pon sejemput ja (bkn sbb diet ya) n klau ikut ayat skemanya:kais pagi mkn pagi kais ptg makan ptg,klu x kais mknanya x mkn2 la ye...

tergamak ka kita??he2 saya yakin ampa suma baik2 kan,msti slalu tlong org yg mmerlukan..
smoga Allah jua yg mbalas kbaikan antum...

kwn2..cinta yg dterima Allah adalah cnta yg ddasari oleh iman..bknnya skadar btunjangkn nfsu,pras rupa dll yg x msuk dek akal..Rasulullah btnya kpd para sahabat.."adakah kmu mrasakn seorg ibu yg sgt myayangi anaknya akan mcmpakkan anaknya ke dlm api"..depa jwb "x mgkin,never,of course not" (saya yg mnambah nambah nh,tp mksudnya cm tu la)..then Rasulullah pon bkata "ssungguhnya Allah ksih kpd mnusia mlebihi ksihnya seorg ibu kpd anaknya"...

kwn2..mknanya di cni ksih n cnta yg pling agung adlh cnta Illahi,..tp tdk bmakna cnta ssama mnsia itu kotor n jijik..klau mcm tu apa motif hdis di ats td..mknanya ltakkan cinta ampa d tempat yg spatutnya...jgn ksihkn mnusia lbey dr ampa mgasihi Allah n Rasul Nya...slps itu syangilah org tua ampa,saudara mara,guru2,sahabat2 dll slagi tdk myalahi syarak...insan faqir

3 comments:

Kayun said...

huda..hehe

PEAH said...

huda


kayun

Kayun said...

piah now becomes peah, hehe