Thursday, June 30, 2011

KAIN PELIKAT MERAH JAMBU

Menjadi tabiat aku, jika ke surau di kolej pada waktu Maghrib, hanya telekung yang kubawa manakala kainnya kutinggalkan di bilik.

Di surau tersebut terdapat sehelai kain pelikat yang berwarnan merah jambu. Kain wakaf rasanya, tapi comellah. Bercorak empat segi kecik-kecik. Memang favourite aku lah kan pakai kain tu masa nak sembahyang.

Ditakdirkan malam tadi, masa nak solat maghrib, aku pun melangkah dengan tenang ke arah almari telekung untuk bertemu kain pelikat kesayangan. Sob………. Tiada di situ. Puas kumencari di segenap ruang almari namun, tidak berjumpa. Hanya kain pelikat macam ayah aku pakai ja ada. Aku amek je la kain pelikat tu kan, walaupun bukan favourite. Masa dok pakai tu, sempay lagi dok gheling2[baca: mengerling] kiri kanan, nak tengok sapa amek kain favourite aku tu. Suppppppppppp. Maca tertancap pada kain seorang bakal jemaah maghrib. Waaaaaaaaaaaaa….kain aku! comelnya kain tu.

Namun, kupasrah.[ayat sgt x bleh blah]. Pelikat pink pergilah dikau bersama sidia malam ni. Hingga bertemu lagi esok. Tunggu aku ya.iskk.

Monday, June 20, 2011

JUNE utk mereka dua



happy birthday..





People skill

Terpempan aku dgn jawapan seorang lelaki muslim merangkap juniorku

audience : Dah ade girlfren?

hamba Allah : Alhamdulillah.saya tidak pernah ada girlfriend dan tidak akan ada.

Moga kata-kata di mulutnya seiring dengan kata-kata di hatinya. semoga beliau istiqamah dan bertemu bidadari pilihan.

Assalamualaikum readers,

Di petang yang panas ni mari kite berblogging ya.

Topik kita pada hari ini adalah kemahiran bersosial.

I admit that I have bad communication skill. And I am working hard to improve. I know, I have terribly brutal face but it’s not an excuse for me to escape from socializing. Socializing here means that to mingle with people that you had never known or you just know or you have known. Making new friends is fun actually. You got to know different people with different habits and attitudes. If he/she is positive, then just go on. If not, try to avoid so that u are not influence by them unless u are intending to change them to be a better person.

If there is a subject of the so-call ‘people skill’, I ensure that this subject will be the first subject that I have failed in my life. So what do I do to improve my people skill?

1) I joined as much as I’m willing in activities that I can meet many new friends. For example, in order to attract freshmen to join our study circle on in Malay we called as ‘usrah’, I pretended to be one of them. I had joined a program that involves all the freshmen about two days. I have made many new friends and of course I got several new ‘tangkapan’.HAHA[evil laugh]

2) Then, I asked them a few questions. First of all, of course you have to introduce yourself, ask about their profile and

“ sebelom ni skola kt mane ye?”

………………………………………

“tinggal kt asrama?”

………………………………………….

“pernah join usrah x?”

……………………………………

Situasi 1:

“ nk join usrah x?”

Bleh jugak.

“ ok, boleh bg no fon?”

……………………….

Situasi 2:

“ nk join usrah x?”

Senyum kambing. It’s not me to involve in this stuff.

“xnak try dlu ke?”

Geleng2. No.

Senyum balek.”ok”

Esok kami di pihak Persatuan Mahasiswa Hadhari( walaupun aku x suka nama ni, tp aku suka pjuangan ni) akan mengadakan sampel PMH which means that we will make them notice the existence of this society and we hope that most of them will join us. Antara aktiviti yang akan diadakan untuk PMH semester ini adalah kem bina insan, halaqah dan jualan amal seperti baju muslimah dan item2 bermotifkan palestin drpd aqsa syarif. Sebagai ajk biro program aku akan usulkan beberapa aktiviti seperti menjemput penceramah khas dari luar dan beriadah sambil menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi bersama2 ahli2 PMH. Hati memberontak ingin mendaki.hihi. AXIS FAMILY, please make it happen.huhu.

Apart from that, I was appointed to be a naqibah.uhuhuhu. Muka brutal jd naqibah, apa boleh buat, kita redah aja. Oh, actually aku banyak belajar masa jadi naqibah ni. I’ve started to read motivational book for the preparation to deal with people and yes, I’ve just realized during typing this entry that I can improve my ‘people skill’ here. Wahahaha. I can imagine my A+ in my ‘people skill’ subject. Pray for me ya! I got 8 core subjects which take into credit-hour account and another additional subject,’people skill’ which I can just ignore it becoz it wont contribute any mark for my GPA. However, I will not just ignore this additional subject bcoz it will be my greatest achievement if I can score 4.00.wohooooo.stop!

That’s all. Thank you for spending your preciouslicious time to read this ‘informational’ entry.


Friday, June 17, 2011

kempunan

dah 2 tahun x pnjat bukit/gunung.

aku teringin nk p BROGA HILL..someone, jom teman aku.huhu

Tuesday, June 7, 2011

SAMPLE

Assalamualaikum.

entri kali ini aku ingin berkongsi tentang satu program yang akan dijalankan khas untuk menyambut adik2 junior baru sekaligus menarik mereka untuk sama-sama bergabung tenaga untuk menjadi serikandi2 Islam yang bakal menakluk al- Aqsa semula.

" Kita jangan berhenti berjuang,"
"jangan sesekali give up, nak tarik orang bukan sesuatu yang mudah, perlu kesabaran,"
" Lepas ni, tolong follow up diorang, kita xnak diorang tersasar,"
"Kalau ada kekangan duet, transport atau ape2 je, bagitau je kitorang, InsyaALLAH kitorang akan tolong"
" Freshie ni otak diorang still bersih. So, korang kne cepat2 sebelum diorang dipengaruhi dengan bnde2 yg x sehat"

berapi2 akak2 senior yang most of them, dh pown bkerja. Sapa kata studen uitm pkai tah pa2? sapa kata studen uitm teruk? sbenarnya, ramai jugak yang bertudung labuh, yg jika dilihat boleh dikatakan seperti studen UIA. Dulu, aku sedikit terkilan kerana berada di UiTM. semak otak tengok pakaian diorang. Tapi, setelah dipertemukan dengan Kak Ayu di surau al-Iqra', aku sedar yang aku terlalu narrow minded, menganggap semua studen uitm sma ja. aku silap.silap.silap. terlalu kejam untuk menghukum.

Alhamdulillah, bersyukur kerana Allah masih memberi aku peluang, mengenal dunia. Memilih aku untuk berada di lapangan ini lagi. Bersama2 berjuang. Aku kagum dengan kakak2 tersebut. Dah bekerja, sedang bercuti semester. Sanggup mengorbankan masa mereka untuk berehat, bersama keluarga, bersenang lenang, menyelesaikan kerja2 tertunggak untuk sama2 bersama kami. Menyuntik semagat jihad ke dalam hati kami, dengan harapan, kamilah penyambung perjuangan mereka. Aku diam. Membisu. Diri ini terasa terlalu alpa dengan duniawi. Mengejar 4.00 flat yang sentiasa melompat2 bak katak di tepi kolam tatkala tanganku hampir2 menyentuh kulit bergerutunya. Rasa bersalah mula menguasai segenap hatiku. Aku tunduk.Tidak sanggup lagi bertentang mata dengan akak2 tersebut. Bihun yang keras kutelan tadi, terasa lembut suda. Kucapai gelas berisi air teh ais. ahh.sedap.sejuk.Tapi, aku tidak boleh kekal selesa dengan kesejukan tersebut. Harus kupanaskan semangat ini. Kembali berjuang!

Sebentar lagi, tugasku sebagai ahli yang in charge dalam penyediaan makanan akan bermula. Bukan main meal, aku dipertanggungjawabkan. kalau main meal, mahu adik2 baru tersebut berlari2 histeria menikmati 'kelazatan' masakanku. Aku ditugaskan menyediakan puding buah-buahan. Mengimbau kembali kenangan puding ini, ada kenangan manis dan ada yang pahit. Yang pahit usah dikenang. Yang manisnya, kwn2 ku di asrama terutama sekali sahabat2 sangat menggemari puding tersebut. Pernah sekali seorang daripada kami meminta the whole tupperware untuk dihabiskan.HAHA. sweet memories. Puding tersebut sebenarnya resipi emakku, namun, telah diubah sedikit resipinya, agar tidak menciplak. aku tidak suka telur dimasukkan dalam resipi puding, jadi aku olah agar ianya tidak memerlukan telur but still nice untuk dinikmati. and still firm to hold in hand. Manisya rasa puding, ibarat manisnya persahabatan kami. Alhamdulillah. Persahabatan itu kekal erat.

Program SAMPLE yang aku maksudkan di atas adalah program meraikan pelajar2 baru. Beberapa org peserta telah dipilih secara rawak untuk menyertai program ini. Antara aktivinya adalah makan2, tayangan video dan beberapa acara lain yang telah dirancang oleh person in charge for activities. aku taw, pelik aku rojakkan bahasa tapi sungguh aku rasa pelik kalau aku tules certain2 words tu dlm bahasa Melayu.

esok, aku plan nk balik. berjumpa sanak saudara yang pulang ke kampung. so, kena siapkan tugasan hari ni.Ok nk p masak.Assalamualaikum.

Wednesday, June 1, 2011

minggu pertama semester kedua

minggu 1st ni ramai lecturer x masuk. kdg2 aku pown jadi malas nk masuk kelas.

anyway, aku rasa agak bosan minggu ni walaupun agak best sbb xdak asignmen bagai kan. classmate still the same as last semester but has been decreased in the number as several of them are transferred to branch campus.

this semester I shall say, a lil bit peace and serene as the degree students are not coming back from holiday yet. so, there are only diploma students here. I was already rent a locker so that I can stash all my books there, no need to keep it at my room as it is already small. The library is operating until 6.30 p.m only. I am comfortable to study there but I dont know why they change the duration of operation. need to ask the librarian there perhaps. and I still thinking on what to do on weekend to cheer me up. maybe pay a visit to friends unit. But my friends at taylors almost done with their programmes.