Tuesday, August 16, 2011

Chef PEAH coming!!



kawan-kawanku sekalian, jom main masak-masak2 gaya orang umur 19.
tambah-tambah lagi, kalau beri orang puasa makan, pahala orang tersebut pun kita dapat



#1- air coctail

asal nama coctail je, tentu teringat dekat Cik Yusra. orang yang famous dgn puding
coctail nya. dah teramat banyak kali buat benda ni for this Ramadhan

recipe:
500ml air 
2 senduk gula
1 tin susu Ideal
2 biji telur ayam
1 sudu tepung jagung/kastard
1 tin cocktail

cara-caranya:
1.didihkan air
2.masukkan gula
3. blend susu, telur dan tepung
4. setelah larut, masukkan ramuan2 yg diblend
5. kacau sentiasa, afdhal kacau dgn arah lawan jam
6. api mawu kecil sentiasa
7. masukkan cocktail selepas 5 minit berikutnya
8. simpan dalam peti ais dan hidangkan bersama-sama ice cube


nak tukar air coctail jd puding??
---> just letak serbuk agar-agar 10gm dlm paket
before tuang susu.




#2-pizza

piza versi malaysia. bulan Ramadhan, 3 kali dh buat. my mum kata  I jenis chef
yang kedekut. sebab apa kedekut?? sebab tak nak beli cheese mozzarella utk topping.
 sanggup tukarkan dgn CHEeSeDALE utk save bajet. bukan apa, nak simpan duit
utk masa akan datang. HARHARHAR.


actually pizza xda pun recipe, just ikut kreativiti masing-masing. utk doh piza, 
I beli yg ready-made di kedai. RM 1.80 sekeping. yang pasti, utk sedap
sila taruk tuna, mayonis, isi ketam, nenas, cendawan, sos piza plus sos cili.
ala2 Island Supreme from Pizza Hut gitu.




#3- caramel


baru je semalam buat. tp terkasar sedikit texture nya sebab terover steam..ngee
inilah padahnya, bila memasak sambil tido


resepi:
5 biji telur ayam
1 tin susu pekat 
1 cawan air
sedikit esen vanila

cara2nya:
1. cairkan gula di atas loyang @ nak senang just guna honey syrup
2.guna mixer, pukul hingga kembang adunan di bhg resipi
3.tuangkan ke dalam loyang dan steamkan hingga masak



NEXT!!




cheesecake, puding oreo and air katira in making.


5 comments:

Asyirah M. said...

karamel buat perut aku mengaummmm ohhhh piah.

sis-haneii said...

nnt updet hat puding oreo tu..taw2.syoknya bleh masak kt rumah

jua said...

dlam bnyak2 nieh., ak pling trtarik ngn caramel tue..
chef., nx caramel satu.!
hehe.~
:)

Kayun Asza said...

kagum

aLong baik said...

hebat!!!